Waarom schrijven juristen zo moeilijk?
De redactie van Rechtspraak, magazine van de Raad voor de Rechtspraak, onderzocht waarom juristen moeilijk schrijven. In deze blog lees je de samenvatting, waarin ik alle juristen over één kam scheer. Dat is natuurlijk niet terecht. Veel juristen zien echt wel het belang van klare taal boven juridisch metselwerk: zonder heldere juridische teksten zet je je lezers buitenspel.
Zeven redenen waarom juristen moeilijk schrijven
1 Gewoonte
Veel juristen geven geen prioriteit aan begrijpelijke taal. Ze zien het belang van klare taal vaak niet. Juristen onderling begrijpen het toch? Een advocaat legt het wel aan zijn klant uit, is de gedachte.
2 Cultuur
Juristen vinden moeilijke taal mooie taal. Het is heerlijk om die ingewikkelde juridische vaktermen en lange zinnen te gebruiken.
3 Status
Juristen vinden dat ze een prestigieus beroep hebben. Daar horen ingewikkelde, lange zinnen met veel vaktermen bij. Dat geeft status.
4 Sociale druk
Waarom zou je andere taal dan je omgeving gebruiken? Ook juristen zijn vatbaar voor sociale druk.
5 Juristen schrijven denkend
Juristen beginnen meteen te schrijven. En terwijl ze schrijven scherpen juristen hun gedachten. In plaats van met de conclusie te beginnen, nemen juristen de lezer mee in hun denkproces.
6 Onzekerheid
Uit onzekerheid blijven juristen zo dicht mogelijk bij wetteksten en teksten uit rechtspraak. Want juristen willen juridisch waterdichte teksten.
7 Gemakzucht
Als je altijd in juristentaal hebt geschreven, is het heel moeilijk om op klare taal over te stappen. Een tekst in klare taal schrijven kost veel tijd en moeite. Daarom kiezen juristen vaak voor de gemakkelijke weg en blijven ze juristentaal gebruiken.
Persoonlijke noot
Herkenbaar
Ook ik heb veel juristentaal gebruikt. Aan het begin van mijn loopbaan beïnvloedden cultuur en omgeving mijn schrijfstijl sterk. In de jaren daarna bleef ik juristentaal gebruiken vanwege het denkend schrijven. Gewoonte en gemakzucht lagen ook altijd op de loer, zeker bij tijdsdruk.
Het roer om
Gaandeweg zag ik steeds meer het belang in van begrijpelijke juridische teksten. Als jurist schrijf je niet alleen voor andere juristen. Je schrijft voor klanten, consumenten, werknemers, huurders, burgers, rechtzoekenden, etc. Alleen met heldere juridische teksten bereik je die lezers, overwin je weerstanden, voldoe je aan verwachtingen en - niet in de laatste plaats - bereik je jouw doelen.
NB: Dit blogbericht verscheen eerder als artikel op LinkedIn.
> Meer blogs vind je in het blogoverzicht